Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Vägkanterna är betydelsefulla för den biologiska mångfalden. Bild: Johan Nilsson/TT
Vägkanterna är betydelsefulla för den biologiska mångfalden. Bild: Johan Nilsson/TT

Vägkanterna är betydelsefulla

Det är viktigt att vägkanterna inte klipps för tidigt så att pollinerarna får en chans att överleva.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vägkanterna är betydelsefulla för den biologiska mångfalden. Där växer blommor som förr var talrika i det gamla bondesamhällets ängar. I dag finns det inte fler riktiga ängar än vad som för 100 år sedan fanns i en enda socken i Småland.

Bristen på ängar gör att pollinerarna får det svårt att överleva. En tredjedel av maten vi äter är beroende av pollinerarnas viktiga arbete. Ängsblommorna finns i dag längs vägkanterna. Därför är det viktigt att vägkanterna inte klipps för tidigt så att pollinerarna får en chans att överleva.

Trafikverket sköter det allmänna vägnätet.Tyvärr är deras bestämmelser att vägkanterna skall klippas från den 15 juni till slutet av juli. Det är alldeles för tidigt. Slåttern borde ske först i början av augusti så att pollinerarna hinner med. Vad gäller enskilda vägar är det lätt att påverka slåttern.

Jag bor på sommaren vid en enskild väg. Där sker numera slåttern först i augusti/september. För ängsväxternas och den viktiga pollinationens skull – kontakta Trafikverket och styrelsen för enskilda vägar och påpeka betydelsen av sen slåtter!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen