Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdcentralsfilial Åled Vårdcentral Bild: Jari Välitalo
Vårdcentralsfilial Åled Vårdcentral Bild: Jari Välitalo

Utveckla i stället för att avveckla!

Vi i Vänsterpartiet Halland vill inte lägga ner några vårdcentralsfilialer. Halland växer – vi behöver ha mer utbudspunkter för vård, inte färre.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I våra kommuner pågår det ett aktivt utvecklingsarbete för alla våra orter i översiktsplaner och lokala utvecklingsplaner. Ändringar, om de ska ske, behöver samrådas med kommunerna då det påverkar bland annat attraktivitet och behov av kollektivtrafik.

Med ett begränsat utbud är det inte konstigt att antalet besökare blir färre. Vi vill i stället att man går vägen att prova att utveckla utbudet. Då löser vi också en del av problemet att ett växande Halland behöver tillhandahålla mer närsjukvård. Det är dyrt att starta upp nytt. Privata aktörer brukar inte vilja satsa på landsbygden. Ska det bli något behöver regionen stå för investeringen. Att i det läget lägga ner utbudspunkter är bara dumt.

Vi har redan i dag geografiska ojämlikheter när det gäller tillgång till vård. Det ska vi få bukt med, inte förvärra. I dagsläget finns det inte heller kollektivtrafik på plats. De som berörs av nedläggningarna kan inte enkelt ta sig till huvudvårdcentralen i stället. Vi uppmanar till att skriva om förslaget till ett utvecklande i stället för avvecklande.

Agnes Hulthén (V), gruppledare Region Halland

Lars-Åke Erlandsson (V), gruppledare Vänsterpartiet Varberg

Lennart Svensson (V), gruppledare Vänsterpartiet Laholm

Lisa Mogren (V), gruppledare Vänsterpartiet Hylte

Maria Rasmussen (V), gruppledare Vänsterpartiet Kungsbacka

Mikael Hallberg (V), gruppledare Vänsterpartiet Falkenberg

Tania Bengtsson (V), gruppledare Vänsterpartiet Halmstad