Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Erik Simander/TT
Bild: Erik Simander/TT

Utgå inte ifrån gårdagens förutsättningar för flyget

Teknikutvecklingen för att minska utsläpp från fordon går oerhört fort och takten ökar. Priserna på elbilar och ladd-hybrider sjunker, och blir därmed tillgängliga för fler.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ”Vakna upp om trafiken, Halmstad”, HP Debatt 11/3.

Delar huvuddragen i insändaren, men är något förvånad över att den behandlar ”flyget” ganska summariskt på två rader och dessutom utifrån gårdagens teknik och förutsättningar. Mellan raderna tycker jag mig läsa ”flygskam”. Efterföljande tre rader föreslår avveckling av reguljär flygtrafik på flygplatsen i Halmstad, och i stället ta tåg och matarbuss till Ängelholms flygplats.

Oavsett om flyget om några år finns i Halmstad eller Ängelholm, eller på båda platserna, kommer verksamheten bedrivas under helt andra förutsättningar än i dag.

I en artikel av den kände flygjournalisten Christer Åhström i senaste numret av tidningen Flygrevyn finns följande citat från Fredrik Kämpfe, Branschchef Transportföretagen - Flyg:

”En industriell flygrevolution pågår just nu. Det handlar om en genomgripande förändringsprocess som kommer att förändra flyget och överraska de som fortfarande mäter vår näring efter gårdagens teknik. Två globala megatrender samverkar och driver på utvecklingen i högt tempo - hållbarhetsomställningen och automatiseringen - och denna utveckling kommer att förändra flyget i grunden.”

Beskriver man utveckling, inriktning och hur förutsättningarna antas se ut om ett antal år kan man inte samtidigt utgå ifrån gårdagens förutsättningar för flyget.

B-E Jönsson