Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi behöver göra vårdyrket mer attraktivt och bli en bättre arbetsgivare, skriver Stina Isaksson (SD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vi behöver göra vårdyrket mer attraktivt och bli en bättre arbetsgivare, skriver Stina Isaksson (SD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Utbilda fler och göra vårdyrkena mer attraktiva viktigt för framtiden

I dag söker sig många utomlands för att arbeta inom sjukvården, det säger ju något om arbetsvillkoren.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Slutreplik. Apropå insändaren ”Med den politiken skulle vi stå inför en katastrof”, 29/6.

Självklart ska vi ta in specialistkompetens från andra länder till sjukvården i Halland. Arbetsspråket för läkare är engelska, och det fungerar läkare emellan. Men för dem som arbetar mer patientnära inom vården så ska det vara ett absolut krav att kunna prata svenska, för tryggheten och för säkerheten. Sedan kan man absolut vara tvåspråkig men svenskan måste finnas som en grund.

Vi behöver göra vårdyrket mer attraktivt och bli en bättre arbetsgivare. Det ska löna sig att vidareutbilda sig till exempelvis specialistsjuksköterska, vi vill se särskilda lönesatsningar. Slopa karensavdraget så att fler förhoppningsvis kan stanna hemma vid sjukdom. Ökad ob-ersättning för undersköterskor är ett annat förslag som vi driver, för några år sedan ändrade man det för sjuksköterskor men inte för uskor, det är fel.

I dag söker sig många utomlands för att arbeta inom sjukvården, det säger ju något om arbetsvillkoren. Vi behöver bli bättre på att vårda och behålla de medarbetarna som vi har, annars kommer vi se fler som flyr till andra yrken. Medarbetarna är våra hjältar, det är dem som driver Halland, då måste vi visa det också.

Medarbetarna ska inte bara få uppskattning vid enstaka tillfällen utan varje dag de går till arbetet för vårt Halland.

Framtiden handlar mycket om att utbilda fler, göra vårdyrkena mer attraktiva genom bättre arbetsvillkor men även digitala lösningar och AI som komplement.

Stina Isaksson, förstanamn för Sverigedemokraterna Region Halland