Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åldrandet måste innebära möjlighet till egna val. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Åldrandet måste innebära möjlighet till egna val. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Utökat äldreboende behövs på Ranagård

Många äldre blir under de sista åren i livet sjuka och därmed fångar i sina egna hem.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det fanns nyligen en möjlighet i Halmstad kommun att fatta beslut om att utöka det planerade äldreboendet på Ranagård från 60 till 120 platser. Politikerna sa nej trots att de beslutande väl vet att kommunens äldre blir allt fler och behovet av omsorg/omvårdnad i dygnet runt boende ökar. Enligt HP 28/12 finns 130 äldre i kö just nu. Kanske inte så särskilt vägledande då information saknas kring vad som krävs för registrering av köplats.

Vad som däremot är tydligt och klart definierat är behovet av omvårdnad och omsorg den sista tiden i livet. De äldres möjlighet att själv välja hur man vill bo är klart minimerade. Det har näst intill varit en tävling mellan kommuner om vem som lyckats lägga ner flest ”särskilda boendeplatser” till förmån för kvarboende.

Många äldre blir under de sista åren i livet sjuka och därmed fångar i sina egna hem. Det särskilda boendet har blivit ett nålsöga som de äldre har mycket liten möjlighet att påverka. Kanske många äldres absolut sista önskan om trygghet och känsla av samhörighet kunde tillgodoses genom möjlighet att få en plats på ett särskilt boende.

Det har lagts ner mer än 30 000 boendeplatser i landet under de senaste åren, tvärtemot det behov som finns i verkligheten. Att leva sista delen i livet ensam och sjuk i en tvåa, tre trappor upp, är ett slut som få äldre har på önskelistan. Dessutom med en jäktad hemtjänstpersonal som har ett schema lika inrutat som buss- och tågtrafiken utanför fönstret.

Åldrandet måste innebära möjlighet till egna val, utan att hamna i ett rutmönster av regler och förordningar som har som syfte att begränsa. Heder åt de framsynta politiker i Halmstads kommun som hade på dagordningen, ett äldreboende på Ranagård med 120 platser, redan i detta skede.

Ingeborg Oléni

debattör för Trygghet och Seniorhälsa

LÄS MER: Tomma platser har bytts mot lång kö till äldreboenden