Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården behövs, menar skribenten. Bild: Erik Nylander/TT
Ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården behövs, menar skribenten. Bild: Erik Nylander/TT

Upp till bevis kring diabetesvården i Halland

Ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården behövs.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Svenska Diabetesförbundet har i samband med Världsdiabetesdagen tagit fram en ny rapport, som visar hur diabetesvården kan och bör utvecklas under de kommande åren. Detta gäller även för de drygt 10 000 personer som lever med diabetes i Region Halland.

Av Diabetesbarometern framgår det, att vi i Region Halland i dag uppnår 33 poäng ut av 46 möjliga poäng vilket ger oss en fin placering jämfört med övriga regioner i undersökningen. Samtidigt indikerar resultatet fortfarande behov av ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården.

Ett område, där jag ser en utvecklingspotential är avseende tillgången till medicinsk fotvård. Här låg vi år 2021 under riksgenomsnittet avseende hur stor en andel bland personer med diabetes typ 1 som hade fått fotundersökning under det senaste året.

Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård, och uppnå en bra blodsockerkontroll. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt. Vi behöver därför hjälpas åt, så vi kan förbättra dessa resultat också under den kommande mandatperioden i Region Halland.

Min bild är att detta är fullt möjligt, men också att det förutsätter att det investeras i vården, såsom medicinsk fotvård, även i ett tufft ekonomiskt läge. Ett annat område där jag ser behov av investeringar, är när det gäller förskrivningen av tekniska hjälpmedel, eftersom dessa bidrar till att personer med diabetes kan få bra blodsockerkontroll.

Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom. Dessutom skulle färre behöva sjukhusbaserad vård, och färre förlora arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer.

Nu är det upp till bevis för våra nya beslutsfattare i regionen.

Sven Fogelström, ordförande Diabetesföreningen i Halland Län