Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten har förslag på utställning för teckningsmuseet. Bild: SÖREN ANDERSSON / TT
Skribenten har förslag på utställning för teckningsmuseet. Bild: SÖREN ANDERSSON / TT

Ungraren Stefan Stróbl – värd en utställning i landets enda teckningsmuseum

Och jag kände igen en speciell profil – Laholms gamle borgmästare Axel Malmquist!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vid läsning av gamla idrottstidskrifter från förra seklets mitt stöter man i bland på karikatyrer av gamla idrottsstjärnor. På Idrottsbladets julnummers omslag ett år känner man igen Arne Borg, Sten-Pelle Pettersson, Pära Kaufeldt, Paavo Nurmi, Calle Westergren med flera, ja även kung Gustaf V. Det är mästerliga saker.

Inne i ett annat julnummer av IB berättade Rit-Ola om världens främsta karikatyrtecknare. Det var julen 1937. Jag kände genast igen just Pära Kaufeldt och Paavo Nurmi. Nu fick jag reda på vem tecknaren var:

”Ungraren Stróbl kan på goda grunder nomineras som en av alla tiders karikatyrtecknare. Han har gjort underverk av den enklaste och mest intetsägande profil!”

Något senare i livet kom jag att inhandla Hallänninga-Jul och andra lokala publikationer. Har man tur hittar man sådana rariteter på auktioner eller på loppmarknader. Dessa publikationer frossar i just karikatyrer och verser om den tidens lokala kändisar. Tyvärr gör de det utan att tala om vilka dessa karikerade är/var. Vi sentida sydhallänningar har svårt att hänga med. Men jag kände genast igen tecknarens stil. Det var ju Stróbl! Och jag kände igen en speciell profil – Laholms gamle borgmästare Axel Malmquist!

Stróbl hade tydligen inte bara tecknat nationellt kända idrottsstjärnor – han måste ha vistats här nere i södra Halland och gjort mängder av porträtt. Jag har rent av hittat en karikatyr av min gamle farbror Petter Jönsson, en lokal Halmstadkändis under större delen av 1900-talet.

Laholm har landets enda teckningsmuseum. Hög tid att göra en utställning om denne märklige ungrare, Stefan Stróbl.

Åke Sintring