Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många ungdomar känner sig otrygga på väg hem på kvällen. Bild: Emma Gustafsson
Många ungdomar känner sig otrygga på väg hem på kvällen. Bild: Emma Gustafsson

Ungdomar ska känna sig trygga på väg hem

Både föräldrar och barn och unga ska kunna åläggas delta i sociala insatser, anser två Liberaler.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För att få en bra start i livet behöver man känna sig trygg. I skolan, på träningen och på bussen. Många ungdomar känner sig otrygga i dag på väg hem på kvällen. De upplever en otrygghet på våra bussar, genom stadsparken, men även i skolan. Framför allt är man rädd för att andra ungdomar ska begå brott. Ungdomar som hamnat snett och som behöver mer stöd av oss vuxna.

När ett barn eller ungdom hamnat snett i tillvaron kommer det sällan som en total överraskning. Varningsklockorna har oftast ringt långt tidigare, men inte tillräckligt har gjorts snabbt nog. Vi liberaler vill att skola, fritid, socialtjänst och polis ska ingripa snabbt när ett barn är på väg in i ett destruktivt beteende, mycket tidigare.

Olika sociala insatser behövs för att ge barnet bättre förutsättningar att välja rätt. Här behövs samordnade strategier för att inget barn ska begå brott eller riskera att utsättas för brott.

Sekretess hindrar socialtjänst och polis att få nödvändig information att agera tidigt och tydligt när barn och unga som har fallit eller riskerar att falla in i kriminellt beteende. Möjligheterna till informationsutbyte måste vidgas betydligt mellan polis och socialtjänst.

Fler barn och unga ska bli föremål för tidiga och obligatoriska insatser, med mellantvång där det är lämpligt, för att färre barn och unga längre fram i tiden ska behöva tvångsomhändertas. I dag används den möjligheten allt för sällan. För att säkerställa att möjligheten till mellantvång utnyttjas där så är lämpligt vill vi också förtydliga lagstiftningen och att det även ska vara möjligt att besluta om obligatoriska insatser för föräldrar.

Hanna Schölander (L)

Riksdagskandidat Kungsbacka

Elvis Begic (L)

Kandidat till region och kommunfullmäktige Laholm