Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är från en guidning som hölls tidigare i år kring slaget vid Fyllebro. Bild: Lorenz Neumann

Underhåll av förfallet monument drar ut på tiden

Det är med stor glädje vi läser att en utomorts historieintresserad turist söker sig till Halmstad för att ta del av år rika historia.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Destination Halmstad, tag lärdom! Det är med lika stor sorg att läsa att ”Historie- och kulturintresserade Lars” i sin insändare i HP med all rätt klagar över förfallet av den Aschebergska minnesstenen invid kommunens byggåtervinning i Kistinge. I cirka två år har jag fått höra från kommunens sida att stenen skall rustas upp av en stenkonservator. Men det händer inget.

Detta trots att stenen som ståtar på sin bronsåldersgrav är Sveriges äldsta krigsmonument. Som ”Historie- och kulturintresserade Lars” skriver är den ett minne över de stupade soldater (och civila) som vigt sitt liv för vår välmåga.

Personalen på kommunens byggåtervinning (dit alla hemmabyggare är välkomna att göra storkap) tröttnade på förfallet och, efter vederbörligt tillstånd från ansvariga på kommunen, en dag skred till verket med röj- och motorsåg för att snygga upp. Tack vare detta enskilda initiativ kan man i dag över huvud taget se stenen.

Förutom att den minner oss om dem som mötte döden på slagfältet den 17 augusti 1676 lyfter den även fram minnet av Rutger von Ascheberg som på ett grandiost sätt med professionalism och diger erfarenhet ledde Karl XI till att vinna slaget vid Halmstad. Denna seger stoppade invasionsstyrkans framfart och banade väg för en relativt sett lång och fredlig utveckling i Norden.

Bengt ”Ben” Olander