Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närheten till tvätthallar och självtvätt är fantastisk. Tvätta bilen där smutsen tas om hand på ett bra sätt, uppmanar insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Närheten till tvätthallar och självtvätt är fantastisk. Tvätta bilen där smutsen tas om hand på ett bra sätt, uppmanar insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Tvätta bilen där smutsen tas om hand på ett bra sätt

Överallt finns det personer som på uppfarter eller på gatan tvättar av vinterdamm, salt och oljor som sedan rinner rakt ner i dagvattenbrunnar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Våren är här! Pandemin på väg över! Människor vågar sig ut igen!

Men tyvärr är folk lite för upphetsade och slarviga, nu dammas bilarna av, bokstavligen. Överallt finns det personer som på uppfarter eller på gatan tvättar av vinterdamm, salt och oljor som sedan rinner rakt ner i dagvattenbrunnar. Det rinner i sin tur ut i vattendrag, sjöar och hav. Halmstad har många sorters vatten och på många olika platser.

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan, cirka 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller rinner rakt ut i våra svenska vatten utan att passera ett reningsverk.

En enkel sökning på internet talar om att det inte är olagligt, men högst olämpligt. Jönköpings kommun är ett föredöme, böter upp till 10 000 kronor för den som tvättar sin bil på gatan. På Halmstads kommun finns instruktioner och uppmaningar, men informationen är för många klick bort. Eller så struntar folk i det och väljer bekvämlighet före förnuft.

Närheten till tvätthallar och självtvätt är fantastisk. De finns överallt. Ta en stund på helgen eller på väg hem från arbetet och tvätta bilen där smutsen tas om hand på ett bra sätt.

Rätt tvätt är lätt!