Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trovärdig källa om Greta efterlyses

När jag i insändare har påpekat att kärnkraftens andel i svensk energitillförsel endast är 12–13 procent och att kärnkraftens bidrag globalt är under 4 procent, så har jag avkrävts en trovärdig källa till dessa uppgifter. Det har jag gjort och det är helt OK med sådan faktakoll.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Håkan Bengtsson, 18 maj.

Om jag skulle ha skrivit något i stil med ”NN är en mentalt störd person som inte förstår något om klimat. Det är oljeindustrin som förser NN med de insändare som NN skriver under med sitt eget namn”. Då hoppas jag att insändarredaktören skulle ha påpekat att NN:s mentala tillstånd inte har med saken att göra, oavsett om han eller hon är en offentlig person eller ej, och bett mig redovisa en trovärdig källa för mitt påstående om oljeindustrins inblandning.

Håkan Bengtsson skriver den 18 maj att Greta Thunberg är ”en tonårsflicka med en psykisk funktionsnedsättning” och påstår att hon är ”en produkt av en PR-byrå ägd av Ingemar Rentzhog”. Gretas mentala tillstånd har inte med saken att göra. Jag tror inte att någon som har hört henne har tyckt att hon har fungerat dåligt i sin aktion för att få beslutsfattare att rädda klimatet. Dessutom ställer jag den fråga som Bengtsson borde ha fått: Vilken trovärdig källa har du för ditt påstående att Greta är en produkt av en PR-byrå?

Jag räknar inte Facebook-grupper och diverse bloggar som trovärdiga källor till ditt påstående. Uppge en trovärdig källa eller skäms och be om ursäkt!

Jan-Erik Mattsson