Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jari Välitalo

Tre rostiga hjärtan - är detta det enda ni kan komma på?

I den nya rondellen vid E6 och köpcentret Hallarna har trafik- och stadsplanerare valt att sätta ut tre hjärtan i rostig plåt åt olika håll.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Likaså vid rondellen ut mot Haverdal och gamla kustvägen vid Flygstaden. Är detta det enda ni kan komma på, tre rostiga hjärtan? Så trist och fantasilöst.

Vem tar beslut och hur mycket kostar detta som alla tvingas leva med för lång tid framöver?

Detta är tydligen kommunens nya varumärke som det ska "kommuniceras" med som det heter. Tre hjärtan överallt.

Det pratas ständigt om hur man ska synas i olika sammanhang och hur man ska marknadsföra sig på bästa sätt för att skapa mervärde och så vidare. Men har vi verkligen inget annat att berätta i Halmstad än tre hjärtan i tid och otid?

Som konstnär och vanlig medborgare i Halmstad verkar det som om sunt förnuft och fantasi saknas bland dem som tar beslut och rådgör i ämnet.

Ett ytterligare bevis är vid rondellen vid Norra infarten. Där har en tysk butikskedja etablerat en butik vid de nya höghusen. Deras varumärke har fått en strategisk plats på en gigantisk skylt med dygnet-runt-belysning precis utmed en trafikerad huvudled. Denna skylt syns flera hundra meter från alla håll.

Det måste vara uppenbart för alla som arbetar med det offentliga rummet att denna skylt skulle bli totalt dominant på denna plats. Hur kan politiker och stadsplanerare tillåta detta?

Alla som lämnar eller kommer till Halmstad i bil eller på cykel kommer att se denna gigantiska skylt varje dag i livet.

Självklart ska en näringsidkare få synas och göra reklam. Men det måste finnas sunt förnuft och ett regelverk baserat på omständigheter och hänsyn till hyresgäster i bostadsområden.

Byråkrater och politiker tvingar vanligt folk till ett mödosamt arbete med ritningar för att få bygglov och man får inte måla om huset i vilken färg man vill. Men när det kommer till kritan har de inte sunt förnuft i ett sådant här solklart fall, där det blir fult med stora varumärken och reklam.

Amatörer är vad ni är. Anlita mig nästa gång så ska jag hjälpa er gratis som konsult i stil och finess och utsmyckning i rondeller eller dylikt.

Peter Wahlbeck