Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafiken bör mätas sommartid för att korrekta värden ska nås, anser skribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY
Trafiken bör mätas sommartid för att korrekta värden ska nås, anser skribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Trafikmätningen borde även ske sommartid

Eftersom kommunen inte mäter trafiken sommartid är det omöjligt att räkna ut korrekta bullervärden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommunen anger att den normalt genomför mätningar av trafiken på Nya Tylösandsvägen vart tredje år och då vår och höst. På frågan, varför mäter kommunen inte trafiken sommartid? svarar kommunen att det är ”normalbilden” man vill mäta. Alla som använder Nya Tylösandsvägen vet att trafiken är mer omfattande sommartid. Dessutom används vägen av fler fordon som låter mer, som motorcyklar, sportbilar, fler blåljusfordon och inte minst trafikanter som testar fordonets accelerationsförmåga, eller som vill dela sin musik med andra.

Kort sagt, det bullrar mer från vägen sommartid, samtidigt som människor är som mest ute. Kommunen räknar ut hur högt det bullrar genom att använda data från mätningarna av trafiken. Eftersom kommunen inte mäter trafiken sommartid är det omöjligt att räkna ut korrekta bullervärden.

I anslutning till fyrvägskorsningen Eketångavägen, Marsvägen, Nya Tylösandsvägen finns en busshållplats och numera även Halmstads största godisaffär. Trafiken i korsningen av både fordon och cyklister/fotgängare har ökat markant. För att minimera risken för olyckor behöver korsningen anpassas (rondell eller sänkt hastighet) så det blir möjligt att ha ett övergångsställe över Nya Tylösandsvägen.

Det normala är att sommarturismen innebär ökad trafik i Halmstad. Dessutom verkar kommunen, bland annat genom Destination Halmstad, för att fler ska semestra här. Kommunen har även expansionsplaner längs kusten. Det går inte att fortsätta blunda för trafiken sommartid på Nya Tylösandsvägen, den är självklart en del av ”normalbilden”!

K. Edvardson