Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mary Altaffer

Träning med hundar - inte friskt nog?

Som anställd i Halmstad kommun har man rätt till ett nyinfört ”friskvårdsbidrag” på 2000 kronor. Underbart rätt tänkt och generöst jämfört med tidigare, då det fanns 0 kronor för detta som kommunanställd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Som fysiskt aktiv såg jag fram emot att få tillbaka något av alla de tusenlappar jag lägger på träning. Jag har två hundar som jag joggar med, tränar och tävlar agility med och med vilka jag trampar omkring skog och mark för att de ska få spåra, söka och leta.

Jag fick veta att friskvårdsbidraget måste hanteras via något som kallas ActiWay och jag bad min klubb ta kontakt med detta företag. De återkom snart med svaret att som förening går det inte ansluta sig till ActiWay, man måste ha F-skattsedel. Nåväl, det finns ju företag inom området att vända sig till.

Ännu en gång stötte jag dock på patrull. Skatteverket har nämligen inte godkänt hundsport som skattebefriad friskvård, med förklaringen att träning av husdjur inte kan räknas. Nyfiket går jag igenom Skatteverkets lista över ”godkända” aktiviteter och finner dem snarare ”godtyckliga”. Hästhoppning är helt ok, men inte hundagility. Fiske får du inte utöva skattefritt eftersom det räknas som naturupplevelse, men golfa kan du göra, liksom fridyka. De sistnämnda innebär tydligen inga naturupplevelser. Jag kan inte låta bli att undra, vem har bestämt dessa regler?

Ja, hästar är mångdubbelt dyrare än hundar och att golfa kostar betydligt mer än att fiska. Är det månne en viss styrning mot de högre samhällsskikten som har gjort sig gällande? Fattiglappar kan alltid snida sig ett metspö, med eller utan bidrag. Eller om jag tänker positivt, nu ska vi ge de kommunanställda med sina små löner möjligheten till lite lyx, som att golfa eller basta (ingår övernattningen på spahotellet också?). Det är svårt att låta bli att raljera.

För alla mina kollegors skull, som svettas på Actic och liknande, är jag naturligtvis glad! För egen del fortsätter jag svettas utomhus, med mina hundar. Det är ju, trots allt, skattebefriat!

Cecilia