Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För 36 år sedan havererade Tjernobyls kärnkraftverk, den 26 april 1986.  Bild: Efrem Lukatsky
För 36 år sedan havererade Tjernobyls kärnkraftverk, den 26 april 1986. Bild: Efrem Lukatsky

Tjernobylkatastrofen 1986 är högst aktuell

Slutsatsen efter Tjernobylkatastrofen är att tänka på alternativ – sol, vind och vatten – och besparingar i form av effektiviseringar och någon ändrad livsstil i samklang med naturen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För 36 år sedan havererade Tjernobyls kärnkraftverk, den 26 april 1986. Efter så många år är det kylda bränslet fortfarande så varmt och radioaktivt att bristande kylningsåtgärder skulle kunna förorsaka en ny katastrof. Så skriver dokumentärfilmaren Maj Wechselmann. Denna kylning kräver en fungerande elförsörjning. Finns den i krigshärjade Ukraina?

EU-kommissionens förslag att anta kärnkraften som en klimatvänlig övergångslösning har gjort att flera länder i Europa vill förlänga driften av befintliga slitna reaktorer och bygga nya. Också för att bli oberoende från rysk olja och gas de importerar. Även vissa politiska partier i Sverige har bestämt sig för detta. Men kärnkraften är inte klimatvänlig – fossila bränslen behövs hela vägen från uranbrytningen ända till slutförvaringen av avfallet i minst hundratusen år. Och så importerar Sverige 40 procent av uranet från Ryssland!

Slutsatsen efter Tjernobylkatastrofen är att tänka på alternativ – sol, vind och vatten – och besparingar i form av effektiviseringar och någon ändrad livsstil i samklang med naturen. Fred på jorden och fred med jorden stred författaren Elin Wägner för, mitt under andra världskriget.

Susanne Gerstenberg

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Kvinnor för Fred