Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Tillverkningsindustri och goda transporter kräver elkraft

Visst håller jag med Ebba Busch Thor!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Karl-Erik Lövdahl, 28/3.

Jag tror på ett Sverige med tillverkningsindustri och goda transporter.

Detta kräver elkraft, och ur perspektivet tillverkningsindustri och kraftförsörjning, så har vi två partier som är positiva KD och SD, tre partier som är negativa V, MP och S, dessutom två partier på mitten som duckar.

För mej är det räknesätten plus och minus som jag lärde mej i småskolan på förra årtusendet som gäller. Plus är lika med tillgång, Minus är lika med efterfrågan. Tillgången ökar så sakteliga genom solpaneler och vindkraftverk, men kommer att sjunka drastiskt när kärnkraftverk stängs. Efterfrågan ökar hela tiden eftersom Sveriges befolkning växer och vill ha ljus, värme, vatten (avsaltning av havsvatten har bara börjat i Sverige), dessutom ha ett arbete att gå till och möjlighet att resa.

På miljösidan finns mycket att vinna med god tillgång på el, transporter av alla slag, industriprocesser till exempel råjärnsframställning med vätgas som reduktionsmedel skulle ta bort två av de största koldioxidutsläppskällorna i Sverige, masugnarna i Luleå och Oxelösund.

Förhoppningsvis kan vi klara detta med inhemsk el och inte förlita oss på importerad producerad med kolkraft.

Hur många kärnkraftverk byggs just i dag?

Vilka är leverantörer av dessa anläggningar, är det samma som de som levererar till Lovisa i Finland?

Och sist, jag vill inte sitta och frysa på ett vårdhem om några år.

Bo Hedlund