Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare möttes man av förståelse och empati - nu är det raka motsatsen

Varför värnar inte Laholms kommun sina invånare med funktionsvariationer? De om några behöver kommunens och samhällets stöd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hur många fler stämningsansökningar ska göras av Diskrimineringsombudsmannen innan politikerna i socialnämnden vaknar?

I många år var Laholms kommun en kommun som låg i framkant vad det gällde att skapa bra livsförutsättningar för människor med funktionsvariationer. Det är en mening som tål att upprepas. När man nu lyssnar till företrädare för FUB och föräldrar förstår man inte vad som hänt i Stadshuset. Tidigare möttes man av förståelse och empati och nu är det raka motsatsen. Man ger exempel på en rad verksamheter som socialnämnden har försämrat de senaste åren. Indragen personlig assistans som innebär att människor har svårt att klara sin vardag.

Indraget boendestöd som innebär att man skapar en stor otrygghet som bland annat innebär att vuxna ungdomar flyttar hem till sina föräldrar.

Indragen ledsagarservice som innebär ett stort ingrepp i mångas vardag. Man blir hänvisad att stanna hemma på fritiden. I en del fall belastar det redan hårt ansträngda föräldrar ytterligare. Ett annat exempel är att en person får sin ledsagarservice inom kommunen indragen men beviljas utanför kommunen. Ni läste rätt!!

Tidsbegränsade hyreskontrakt som skapar oro för framtiden både för personen med funktionsvariationer och anhöriga.

Det kommer att leda till psykisk ohälsa för många människor som är berörda av de här försämringarna. Vi kommer att få betala för det här i framtiden.

Kostnaden för LSS ska gemensamt finansieras av Sveriges kommuner. Det innebär att om kommunens kostnader är högre än genomsnittet får kommunen en ersättning inom det här systemet. Om kostnaden är lägre än genomsnittet får kommunen betala en summa pengar till systemet. Det kallas ekonomisk utjämning.

Enligt SCB får kommunen i år, 2020, cirka en miljon i stöd inom utjämningssystemet. Nästa år, 2021 får Laholms kommun betala 3,5 miljoner in i utjämningssystemet. Det här påverkar inte socialnämndens budgetram men det påverkar kommunen i sin helhet.

Syftet med LSS är att ge personer med omfattande funktionsvariationer en starkare ställning med hjälp av insatser anpassade till den funktionshindrades individuella behov. Tycker ni att Laholms kommun lever upp till den målsättningen?

Thomas Jönsson

Ysby