Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Emma Hasselgren

Tidernas varmaste juli – vi måste rädda klimatet

Replik

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Apropå artikel Juli tidernas varmaste globalt, HP 5/8

Flera medier rapporterar att juli månad var den varmaste julimånaden i historien. Informationen från Copernicus Climate Change Service visar även att juni var den varmaste junimånaden någonsin och det är vad vi gör som orsakar detta. Det råder numera inga stora tvivel om det.

Genom att vi förbränner saker i form av bränsle, skräp, skog, biogas eller vad som än är kolbaserat släpper vi ut mer koldioxid som reflekterar ännu mer värme tillbaka till jorden.

Dagens levnadssätt är djupt omoraliskt då det vi gör drabbar alla människor, djur och växter från i morgon och långt in i framtiden. Vi måste minska vår förbränning av olika saker.

Det finns massor vi kan göra och det kommer att ge resultat om vi gör det tillsammans och hjälps åt. Flyg mindre, konsumera färre nya saker, laga mer, köp begagnat eller byt, ät mindre och bättre kött, sluta köp produkter med palmolja, isolera huset, cykla, åk kollektivt, åk tillsammans eller kör elbil. Ja, listan kan göras lång.

Huvudsaken är att göra något för att förbättra och att vi börjar idag. Moraliskt är valet lätt.

Not:

Biobränslen är i detta avseende precis lika dåligt som fossila bränslen eftersom återbindningscykeln av koldioxid i skog är längre än de tio år vi har på oss för att nå tvågradersmålet. Vi lurar oss själva om vi tror annat och riskerar att öka våra utsläpp i stället för att minska dem.

Mathias Persson