Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tandvård för folket på lika villkor?

Folktandvården – tandvård för folket? Jag besökte denna vård för tre år sedan och fick då löfte om att bli kallad en gång om året. Ingen kallelse har dykt upp, varken efter ett, två eller tre år.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Vid två förfrågningar om anledning till att kallelse har uteblivit har jag fått svaret att det har kommit så många nyanlända som måste tas med förtur.

Eftersom förtur innebär akutfall måste svaret tolkas så att många nyanlända har dålig tandstatus och därmed är akutfall. Våra vårdköer fylls därmed på framifrån och den som för tre år sedan stod ”på tur” att få tandvård har nu hamnat långt bak i kön.

Den som inte fått komma till tandläkaren på tre år måste också betraktas som ett akutfall och tas med förtur. Enligt tandvårdslagen skall Folktandvården bedriva tandvård på lika villkor för hela befolkningen.

Snart också tandlös

Svar direkt:

Jag beklagar att du inte fått den kontakt med vår verksamhet du önskar. Vår målsättning är att kunna välkomna och ta hand om alla de kunder som vill komma till oss.

På några av våra kliniker har vi längre väntetider än vi önskar och kan inte ta emot alla patienter i rimlig tid. Det här innebär att vi behöver prioritera utifrån det uppdrag vi har och enligt den prioriteringsordning som antagits av regionfullmäktige.

Det handlar först om patienter med akuta besvär, därefter barn och ungdomar, nödvändig tandvård för patienter med särskilda omsorgsbehov, återkommande kontroller för vuxna och därefter vuxna vårdsökande utan akuta besvär.

Vi arbetar på olika sätt med att korta våra köer, alltifrån extra lördagsöppet till att effektivisera i våra arbetssätt och förändra i våra kallelserutiner. Rekrytering är också en av våra viktigaste frågor och något vi arbetar intensivt med.

Lena Sannabo

områdeschef Folktandvården Halland