Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utan inkomsterna från vår exportindustri hade välfärden sett helt annorlunda ut, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Utan inkomsterna från vår exportindustri hade välfärden sett helt annorlunda ut, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tack alla exporthjältar!

Drar in avgörande miljarder till statskassan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I Sverige har vi byggt upp en stark, gemensam välfärd som vi ska vara stolta över. Men utan inkomsterna från vår exportindustri hade den sett helt annorlunda ut.

Det allra mesta av det IF Metalls medlemmar producerar exporteras nämligen till andra länder. Det drar in avgörande miljarder till statskassan.

Man kan därför säga att i en bilfabrik monteras en tryggare äldreomsorg. På ett stålverk (exempelvis Höganäs Atomiseringsverk) produceras ett pålitligare pensionssystem. Inom läkemedelsindustrin läggs grunden för fler förskolor.

Därför firar vi Exportens dag den 17 april. Vid den här tiden på året är produktionen för den svenska marknaden i teorin redan avklarad. Resten av det som produceras under året motsvarar det som går på export.

I Hallands län är ni 16 230 stycken som jobbar inom industrin. Det motsvarar 15,7 procent av hela arbetskraften här. Ni är exporthjältar! Tack vare er kan vi ha en stor välfärd, trots att Sverige är ett litet land.

Susanna Svensson

Informationsansvarig IF Metall Halland