Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att inte få någon som helst återkoppling på inskickade ansökningar om sommarjobb är en besvikelse för ungdomar, menar skribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Att inte få någon som helst återkoppling på inskickade ansökningar om sommarjobb är en besvikelse för ungdomar, menar skribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ta ungdomarnas ansökningar på allvar

Återkoppla till ungdomar som söker sommarjobb, oavsett om personen är aktuell eller inte, det är viktigt!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kära blivande arbetsgivare till dagens skolungdomar!

Jag är mamma till två döttrar, 16 och 18 år gamla. I år var första året som det egentligen varit aktuellt med sommarjobb för båda mina tjejer. Vi här hemma har peppat dem att skriva bra sommarjobbsansökningsbrev och tjejerna har säkert skickat ut mellan 10–20 ansökningar var.

När vi pratade om det häromdagen var de väldigt besvikna över att inte ha hört från en endaste arbetsgivare, inte ett ”Nej, men nej tack”, inte ett ”Du är för ung”, inte ett ”Vi återkommer”, ingenting!

Jag förstår om det tar mycket tid för er arbetsgivare att svara alla de ungdomar som söker era sommarjobb. Kanske kan det avvärjas genom att i ett autosvar eller dylikt meddela om och hur ungdomarna som söker kan få återkoppling? Att snabbt koppla ungdomens mejladress i en mejllista som kan skicka ut ett massmejl? Formen är inte det viktiga, men att få återkoppling, oavsett om personen är aktuell eller inte, det är viktigt!

Ungdomar som, på grund av covid, inte har hunnit skaffa sig arbetslivserfarenhet att presentera på ett cv kan på inget annat sätt göra än att försöka, försöka och sen försöka igen. Dock ser jag frustrationen i deras ögon när de inte ens får ett ”tack för din ansökan” tillbaka.

Det som nu är oerfarna men arbetsvilliga ungdomar är den arbetskraft som ni ska driva era företag tillsammans med i framtiden. Visa hur en bra arbetsgivare agerar genom att ta ungdomarnas ansökningar på allvar.

Mamma till arbetssökande ungdomar