Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Är kommunen för optimistisk när den planerar för framtida befolkningsökning? Bild: Emma Gustafsson
Är kommunen för optimistisk när den planerar för framtida befolkningsökning? Bild: Emma Gustafsson

Ta det lugnt med planerna

Kommunens framtidsplaner för en befolkningsökning med 50 000 på knappa trettio år är inte realistiska. Satsa på dem som redan bor här.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

2007 firade Halmstad 700 år. 712 år senare hade kommunen 100 000 invånare. I kommunens framtidsplan planeras för en och en halv gång så många på knappt tre decennier, 150 000 år 2050. Därför vävs storvulna planer på trafikprojekt och byggnation à la storstad.

Men är den befolkningsutvecklingen trovärdig?

De senaste decenniernas befolkningsökning har i stor utsträckning berott på olika vågor av flyktinginvandring, dels direkt och dels via EBO-lagen. Jag anser absolut att vi bör ge flyktingar asyl i enlighet med de internationella överenskommelser som vi skrivit på. Men jag vill inte bygga en befolkningsprognos på att det blir fler konflikter i världen, vilka orsakar nya flyktingströmmar.

En annan möjlighet till stark befolkningsutveckling, skulle vara en stor etablering av typen ”Elon Musk lägger en Teslafabrik i Halmstad”. Den typen av scenarier är inte realistiska.

Det är inte kommunens framtidsplan heller. Jag tror att det är mera troligt att Halmia vinner allsvenskan, än att Halmstad ökar med 50 000 invånare på knappt 30 år.

Slutsatsen är: Ta det lugnt. Lägg ner storvulna projekt. Satsa på de invånare som bor här.

K Andersson