Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Tänk på brottsoffren i första hand

Det finns jurister och kriminologer som med stöd av diverse utredningar hävdar att höjda straff hjälper inte för att avskräcka brottslingar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Med den logiken borde det bli lägre brottslighet med sänkta straff och om man tar bort straffen helt så försvinner alla brottslighet och all kriminalitet?

Inte nog med de låga straffen man får dessutom mängdrabatt som mördare och kan bli frigivna efter att ha avtjänat 2/3 av strafftiden det är ju direkt stötande för rättsmedvetandet och inte minst för den mördades anhöriga att möte mördaren på gatan igen ofta under nytt efternamn.

Vi kanske måste i första hand se straffen som en garanti att de kriminella under tiden som man avtjänar kan man i bästa fall inte hitta på nya brott. Ge upp tanken att brottslingen ska komma ut som en ny Jesus helt avkriminaliserad.

Kriminalvårdens pensionatsverksamhet är tveksam även med tanke på tillgången till internet och mobiltelefoner som de intagna kan fortsätta använda för sin brottsliga verksamhet även innanför ”murarna”.

Slutsatsen måste bli trots alla dessa ”besserwissrar” att vi måste höja straffen inte minst med tanke på alla brottsoffer som lider kanske resten av sitt liv i skräck efter överfallet och misshandeln.

Vi i ankdammen behöver lyfta blicken och se straffskalor i andra länder exempelvis USA och inse att ”Sverige världens bästa land” kanske har något att lära av andra länder.

Låt de intagna betala vårdavgifter, en del av de pengar de tagit genom rån och bedrägerier och som brottsoffren aldrig får tillbaka.

Tänk på brottsoffren i första hand och de kriminella i tredje hand, höj straffen och ta bort rabatterna.

Rotorparen