Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Tänk inte ens tanken att lägga ned

Såg häromdagen på ”åsiktssidan” i Hallandsposten en liten ödmjuk vädjan till Laholms tjänstemän och politiker att Knäred skulle få behålla sitt lilla lokala bibliotek, som (eventuellt) hotas av nedläggning, liksom kanske Veinges och Våxtorps bibliotek. Insändaren grep mig djupt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Vi vill behålla vårt lilla bibliotek”, 26/9.

Jag vill säga/skriva till er beslutsfattare: tänk inte ens tanken att lägga ned dem!

Dessa ”småbibliotek” på mindre orter är ju hur viktiga som helst för de boende, där kanske många inte på något enkelt sätt kan ta sig till det stora och fina stadsbiblioteket i Laholm.

När jag slår upp på nätet om dessa biblioteksfilialer ser jag att de alla tre verkar finnas i anslutning till ortens skola.

Det är ju en mycket klok placering, lättillgängligt för skolbarnen – och skolor har ju en skyldighet att ordna med tillgång till skolbibliotek (vilket det ibland slarvas med).

Av insändaren från Knäred förstår man att biblioteket också fungerar som en plats för gemenskap för många, i olika generationer – hur värdefullt som helst, sett ur ett folkhälso- och samhällsperspektiv.

Biblioteken har som kulturbärare och mötesplatser funnits i världen i årtusenden.

I tider av upplevd social och ekonomisk stress brukar beslutsfattare snegla åt biblioteken och kulturen i övrigt, för att skära ner på utgifter – det är ju i stället just i sådana tider som de är viktigare än någonsin, även för demokratin, som nu är under hot.

Alla goda krafter behövs i de växande samhällsklyftornas tid.

Eva Jonson

LÄS MER: Tre små bibliotek hotas av nedläggning

LÄS MER: Vi vill ha biblioteket kvar!

LÄS MER: Vi får allt mindre service