Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att direkt fokusera på hur personen skall komma ut i arbete och vilka resurser som behövs för att förverkliga detta, är en av de punkter som skribenten lyfter fram för ett förändrat system där fler kommer i arbete. Bild: Simon Paulin / SvD / TT
Att direkt fokusera på hur personen skall komma ut i arbete och vilka resurser som behövs för att förverkliga detta, är en av de punkter som skribenten lyfter fram för ett förändrat system där fler kommer i arbete. Bild: Simon Paulin / SvD / TT

Systemet måste göras om från grunden

Vårt socialförsäkringssystem är utformat för hur Sverige såg ut på 1960-talet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Mitt samhälle bygger på att alla som kan göra rätt för sig skall göra rätt för sig. Vårt socialförsäkringssystem är utformat för hur Sverige såg ut på 1960-talet. Det räcker inte att skruva lite på systemet. Systemet måste göras om från grunden och anpassas till dagens samhälle.

Jag vill att vi tittar på systemet utan att göra partipolitik av det. Som jag ser det är båda ytterkanterna V och M cementerade i ideologi och därför gör de grova förenklingar av verkligheten. Lika viktigt är det att komma ifrån att det handlar om lata människor eller att skylla allt på invandringen. Alla människor gör val som gynnar en själv och ens familj.

Politikens uppgift är att utforma systemen så att de val som individen gör är bra för samhället och individen. Det är här som det blir svårt. Mycket handlar om nationell lagstiftning som vi inte på lokal nivå kan påverka men det finns en hel del som vi kan göra även på lokal nivå.

Det områden som vi kan se över på lokal nivå är:

• Jobborienterad organisation. Fokusera direkt på hur person skall komma ut i arbete och vilka resurser som behövs för att förverkliga detta.

• Heltidsaktiviteter som motpresentation för bidrag. Åtta timmars aktivitetskrav från första dagen.

• Mer resurser till jobb- och resultatfokuserad vuxenutbildning. SFI och Vuxenutbildningen måste hålla betydligt högre nivå än i dag.

• Restriktivitetsnorm. Avvikelse från riksnormen bör ske med stor restriktivitet.

• Modern, korrekt, rättssäker handläggning och utredning av försörjningsstöd. Titta på Trelleborg som har automatiserad en stor del av biståndshandläggningen. Titta även på Växjö som har ett pågående arbete kring en gemensam ”rotel mot bidragsfusk”.

Jag sitter inte inne med facit eller sanningen kring hur vi i Halmstad skall göra för att få fler att gå från bidrag till egen försörjning. Det är ett komplext problem som kräver komplexa lösningar både på lokal och riksnivå. Det jag önskar är en mer nyanserad debatt där vi fokuserar på systemet inte skuldbelägger de människor som är i systemen. Min tes är att vi måste tillföra mer resurser för att på sikt få ned kostnaden för samhället.

Alla som kan göra rätt för sig skall göra rätt för sig.

Morgan Gripson