Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att stoppa garantitillägget vore ett fundamentalt svek mot landets pensionärer, anser skribenterna. Bild: Henrik Montgomery/TT
Att stoppa garantitillägget vore ett fundamentalt svek mot landets pensionärer, anser skribenterna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svik inte Hallands pensionärer

Situationen för de med lägst pensioner är väldigt tuff och den behöver förbättras först.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

En miljon svenska pensionärer räknar med att snart få höjd pension. Garantitillägget som ska ge upp till 1 000 kronor mer i månaden är resultatet av att Vänsterpartiet satt ned foten i förhandlingarna med regeringspartierna inför statsministeromröstningen i höstas. Men nu är risken överhängande att högeroppositionen sätter stopp.

Sveriges pensionssystem ska garantera en trygg och levande ålderdom men så är inte fallet i dag. Sverige har större andel fattigpensionärer än något annat nordiskt land. Hela 300 000 pensionärer lever med låg ekonomisk standard. En genomsnittlig kommunal- eller industriarbetare som går i pension i dag får mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension. Om vi inte gör något kommer ersättningen vara ännu lägre för framtidens pensionärer.

Situationen för de med lägst pensioner är väldigt tuff och den behöver förbättras först. Därför har vi nu sett till att det finns ett konkret förslag på riksdagens bord. Garantitillägget, som i snitt uppgår till 750 kronor skattefritt mer i månaden, går till alla som har garantipension. Det är varannan kvinnlig pensionär. Det gäller 7 av 10 kommunalare. I Halland kommer hela 38 599 pensionärer få ta del av höjningen, alla människor som slitit ett helt arbetsliv och nu både behöver och förtjänar en bättre ekonomisk situation.

I dag skjuter priserna på mat, energi och drivmedel i höjden. De låga pensionerna var ett problem tidigare, men med dagens priser blir en pensionshöjning än mer angelägen. Människor måste ju kunna få vardagen att gå ihop.

Nu inför valet hör vi alla partier prata om att de vill förbättra situationen för pensionärer. Trots det är det oklart om de kommer rösta för att pensionärerna ska få det nu utlovade garantitillägget. Nu får vi se om de menar allvar eller inte. Vänsterpartiet och Hallands pensionärer räknar med att de andra partierna inte stoppar garantitillägget. Det vore ett fundamentalt svek mot landets pensionärer.

Jon Thorbjörnson, riksdagsledamot

Vänsterpartiet Halland

Lena Ludvigsson, distriktsordförande

Vänsterpartiet Halland