Luftvärnssystem 103 Patriot på Lv6 i Halmstad.
Luftvärnssystem 103 Patriot på Lv6 i Halmstad. Bild: Johan Nilsson/TT

Sveriges säkerhet behöver stärkas

Den civila beredskapen behöver stärkas genom satsningar på robust försörjningssäkerhet för saker som livsmedel, drivmedel och sjukvårdsmateriel.

ANNONS
|

Det råder krig i Europa och säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats högst avsevärt. Därför får vi inte förlora någon tid när det gäller att stärka det svenska försvaret.

Moderaterna vill möjliggöra en snabbupprustning av försvaret genom att höja försvarsanslaget till två procent av BNP redan till år 2025. Det möjliggör satsningar på alla försvarsgrenar samt på ny materiel och bra villkor för Försvarsmaktens personal.

Den ryska invasionen av Ukraina visar på allvaret. Ryssland är berett att gå så långt som att angripa ett grannland militärt, men inte bara det. Det riktas även ryska cyberattacker, påverkanskampanjer och ekonomiska påtryckningar mot länder som Sverige och Finland. Vi måste därför agera för att stärka Sveriges säkerhet på bred front.

ANNONS

Moderaterna har varit pådrivande för att öka försvarsanslaget, att Sverige ska söka medlemskap i Nato och att skicka vapen till Ukraina. Försvarsminister Hultqvist ville först inte diskutera ökade resurser till försvaret, statsminister Andersson sa att ett Natomedlemskap skulle vara destabiliserande och utrikesminister Linde påstod att svensk lagstiftning inte medgav att skicka svenska vapen till Ukraina. På alla tre punkter fick regeringen till slut ge sig och gå på Moderaternas linje.

Det är bra att det nu finns en samsyn kring allt detta. Men vi behöver öka ambitionen för att stärka Sveriges säkerhet ytterligare. Moderaterna vill se satsningar på såväl det militära försvaret som det civila, men även på bättre krisberedskap och samhällssäkerhet.

När det gäller det militära försvaret kan det handla om att anskaffa nya förmågor som raketartilleri och kryssningsrobotar, men även om nästa generations ytstridsfartyg, ubåtar och stridsflyg. Den civila beredskapen behöver stärkas genom satsningar på robust försörjningssäkerhet för saker som livsmedel, drivmedel och sjukvårdsmateriel. Bättre cybersäkerhet måste också prioriteras.

Sveriges försvar och beredskap är en kärnuppgift för staten. Det är också en uppgift som kräver en regering som agerar i tid och visar ledarskap. S-regeringen har inte varit mogen den uppgiften. Det är därför hög tid att byta ut den.

ANNONS

Pål Jonson (M)

försvarspolitisk talesperson

Lars Püss (M)

riksdagsledamot, Halland

ANNONS