Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Sverige ska ha kvar sin enhetliga marknad för hyresbostäder

Självklart minskar kötiden om alla som inte har råd att betala de höga hyrorna försvinner från kön, menar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledaren ”Ett litet steg på vägen mot en rimlig bostadsmarknad”, 8/6.

På ledarsidan 8 juni beskrivs Finlands hyresmarknad och den” lyckade” satsningen på marknadshyror. Man behöver bara köa några minuter för att få en hyreslägenhet i Helsingfors. Det är bara halva sanningen, om ens det. I Finland beslutade man på 90-talet att avreglera hyressättningen i det privata bostadsbeståndet.

Några år senare beslutade en borgerlig regering att fri hyressättning skulle gälla all privata hyreslägenheter. Hyrorna ökade med 42 procent i Helsingfors och 26 procent i övriga landet. Ingen kan väl tvivla på att en borgerlig regering, understödd av SD, kommer att göra samma sak i Sverige.

Finland har två hyresmarknader. Det finns också subventionerade kommunala bostäder som fördelas efter behov. Bostäder belägna inom vissa områden. 2015 bodde 40 procent av hyreshushållen i dessa kommunala bostäder. Våren 2020 stod 120 000 hushåll i kö för en subventionerad bostad.

Som vanligt när marknadsförespråkarna talar bryr man sig bara om den resursstarka gruppen. Självklart minskar kötiden om alla som inte har råd att betala de höga hyrorna försvinner från kön.

Sverige ska ha kvar vår enhetliga marknad för hyresbostäder. Satsa på allmännyttan och sluta dränera bolaget till kommunala budgeten.

Kersti Good