Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets majblomma 2023. ”En pojke, med utländsk bakgrund som inte gör annat än att hjälpa barnen i Sverige som är utsatta. Han får ta emot hutlösa rasistiska kommentarer”, skriver Leo Rand. Bild: Jessica Gow/TT
Årets majblomma 2023. ”En pojke, med utländsk bakgrund som inte gör annat än att hjälpa barnen i Sverige som är utsatta. Han får ta emot hutlösa rasistiska kommentarer”, skriver Leo Rand. Bild: Jessica Gow/TT

Sverige kan aldrig tolerera sådan rasism

Bortom partipolitik och tidigare regeringar från höger till vänster så är vardagsrasismen ett faktum, det är inget vi kan förneka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sverige är på pappret i dag ett av världens mest jämställda länder. Vi har en bakgrund av människor som invandrat hit och har under en väldigt lång tid lika mycket som etniska svenskar stått för att bygga landet till det vi har i dag. En tillväxtnation med allt ifrån forskare till artister och företag som satt oss på kartan i världen.

Men om man tittar närmare på det svenska samhället så finns det mycket brister. Bortom partipolitik och tidigare regeringar från höger till vänster så är vardagsrasismen ett faktum, det är inget vi kan förneka.

Vi svenskar gillar ofta att prata om arbetsmoral och vikten av att vara med och bidra till samhället. Men hur ska man som utlandsfödd eller svenskfödd med utländsk bakgrund någonsin kunna känna tillhörighet i ett land som Sverige, när man inte kan göra något för att visa framfötterna när samhället ständigt misstror en?

Murhaf, en pojke från Östra Göinge kommun i Skåne, hade på onsdagen sålt majblommor för över 4,3 miljoner kronor.

Pengar som går till de som är utsatta i samhället. Murhaf hinner inte mer än att bli omnämnd i media innan en företrädare från Sverigedemokraterna i Skåne är inne och omnämner pojken med förnedrande rasistiska begrepp.

En pojke, med utländsk bakgrund som inte gör annat än att hjälpa barnen i Sverige som är utsatta. Han får ta emot hutlösa rasistiska kommentarer om hur hans familj är en skam för samhället och hur han inte ens borde inneha rätten att vara i Sverige.

Sverige kan aldrig tolerera sådan rasism och måste nu igenom politiken starkt visa på att ett sådant agerande aldrig kan tolereras. Sverigedemokraterna som påstår sig vara sverigevänner visar återigen att man i deras ögon aldrig kan göra gott för sig om man ser ut att komma från ett annat land.

Vi pratar nu om ett barn som hjälper andra barn, inte ens då är man godhjärtad enligt så kallade ”sverigevänner”.

Det är viktigt att politiska partier aldrig får acceptera sådana typer av utspel från företrädare i partiet.

Leo Rand

distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet i Halland

LÄS OCKSÅ: Murhafs majblommesuccé – uppe i över tre miljoner