Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svaret på uppmaningen: Svenska kyrkan tar mycket stort ansvar!

Är kyrkan skyddad från corona?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Noterar att gudstjänster/mässor genomförs när huvuddelen av organisationer och sammanslutningar ställer in sina aktiviteter. Framgår när man läser meddelanden och predikoturer i HP.

Skärpning kyrkan, tag ansvar!

Dagspendlaren

Svar direkt

Svenska kyrkan tar mycket stort ansvar!

I dessa märkliga virustider gör vi i Svenska kyrkan det som vi alltid gör också i kristider: Vi stänger inte igen för människor, vi ställer upp! De som söker sig till våra kyrkor för att be, tända ljus, fira gudstjänst och få möta någon att prata med är välkomna. Därför håller vi nu på att öka det dagliga öppethållandet i våra kyrkor, med bemanning av diakon, präst eller någon annan medarbetare. Vi spelar trösterik och hoppfull musik. Jag citerar gärna Rickard Söderberg i dagens HP: ”Det viktigaste är att inte sluta leva.”

Och: Vi tar jättestort ansvar för att hindra smittspridning! Vi har tills vidare ställt in alla soppluncher, alla kyrkkaffe, allt som har med servering att göra. Samtliga körövningar och körframträdanden är också vilande. Vi följer myndigheternas råd och anvisningar. Vi har också vidtagit speciella åtgärder och informerat om hur man hindrar smittspridning i gudstjänsten. Kyrkorna är ofta rymliga, så människor behöver inte sitta nära varandra. Människor i riskzoner pga ålder eller annat är också själva medvetna om hur man kan undvika att smitta eller själv bli smittad. Därför har gudstjänstdeltagandet nu minskat tydligt. Människor är kloka. - Men de som vill komma tänker vi inte stänga ute. I Oskarströms pastorat har man redan ordnat med hjälp att få hem mat – utan risk att bli lurad - för de äldre som inte vill gå ut och handla själva. Kanske kommer vi att erbjuda sådan hjälp också i Halmstad.

Sist men inte minst: i alla kyrkor och samfund ber vi till Gud för vårt land och alla människor, om lindring i både sjukdom och oro. Bönens lysande och värmande låga ser vi som en trons, hoppets och kärlekens låga i denna egendomliga tid! Så, vi fortsätter att både tvätta och knäppa våra händer!

Anders Björnberg,

vik kyrkoherde i Halmstads församling