Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Strutspolitik i Halmstad angående klimatet

Alliansens politiker i Halmstad vill inte, kan inte, törs inte ta itu med klimatpolitiken.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Alliansens politiker i Halmstad vill inte, kan inte, törs inte ta itu med klimatpolitiken.

”När politikerna inte kan dra åt samma håll, eller ens komma överens om situationens allvar, måste medborgarna vara drivande i att politikerna agerar,” skriver HP:s politiska redaktör Mattias Karlsson efter att ha närvarat vid kommunfullmäktiges sammanträde om klimatet. Alla vi klimat-miljövänner, som på läktaren åhörde samtalen, blev oerhört besvikna. Våra känslor sammanfattas väl av Nils Werner, Klimat­aktion, i en insändare i HP: ”Debatten var en sorgesång för dem som i det längsta hoppats att de styrande i Halmstad skulle visa prov på ledarskap i en värld där utsläpp och temperatur stiger med därav följande katastrofer.”

Nej – ”marknaden”, människans fria vilja och tekniska framsteg är inte nog! Tusentals forskare efterlyser politisk styrning. Klimatlag är på plats. Klimatpolitiskt råd finns att tillfråga. Nu är det bara att köra! Icke röd eller blå, icke grön eller rosa – alla tillsammans i en nybildad krisregering för Halmstads fossilfria framtid!

Först det enkla självklara, som till exempel att: Sluta köpa in dieselbilar som tjänstefordon, utöka möjligheten för fler att åka kollektivt och nagelfara upphandlingar och byggande. En mycket viktig sak är att rensa bort klimatförstörare från kommunens alla kapitalplaceringar.

Sveriges kommuner, dess politiker och anställda, har en nyckelroll i klimatkampen som föredömen för dess invånare. Utnyttja den möjligheten! Framtiden kanske finns, men endast om vi vågar möta den!

Tillsammans kan vi alla, i ödmjukhet inför den stora, svåra och livsavgörande förändring som måste ske, försöka skaffa oss en bild av den nya fossilfria världen. Tänk länge! Kanske upptäcker du en bättre värld, i harmoni med naturen, som är värd att kämpa för!

Bengt Svalander

medlem i Klimataktion Halmstad