Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ammunition vid jakt är ämne för insändaren. Allt bly i ammunition behöver fasas ut, anser skribenten. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Ammunition vid jakt är ämne för insändaren. Allt bly i ammunition behöver fasas ut, anser skribenten. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Strängare förbud kring blyhagel behövs

Allt bly i ammunition behöver fasas ut, och det finns i dag goda alternativ.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Naturskyddsföreningen har länge arbetat för att minska mängden bly i naturen. Bly är mycket giftigt och används fortfarande i stor skala. Föreningen välkomnar därför EU-kommissionens beslut om att utöka förbudet mot all användning av blyhagel i ammunition i närheten av våtmarker, som trädde i kraft 16 februari 2023. Men strängare förbud behövs. Bly är redan vid mycket låga doser farligt för såväl djur som natur och människor.

Forskning visar att miljontals fåglar påverkas av bly. Runt en miljon fåglar dör varje år av blyförgiftning. Sjöfåglar får ibland i sig blyhagel i tron att det är småsten, som de äter för matsmältningens skull. Bland Sveriges fåglar är bland annat kungs- och havsörnar utsatta, då de äter de köttbitar i anslutning till skotthålet som jägarna skär bort. Det har även konstaterats att svenska björnar har höga halter bly i blodet. Bly utgör därför ett av flera hot mot den biologiska mångfalden.

Med tanke på att familjer som jagar inte sällan har högre halter bly i blodet, är det besynnerligt att bland annat Svenska Jägareförbundet är negativt till blyförbud i ammunition. Förbundet menar till exempel att mer eller mindre hela Sverige kommer räknas som våtmark när förbudet nu införs. Det stämmer givetvis inte.

Ett vanligt argument mot blyförbud är att äldre vapen, däribland hagelgevär, inte klarar blyfri ammunition. Det må stämma, men är inte ett problem som borde övertrumfa ett blyförbud och efterföljande fördelar för folkhälsa och natur.

En utredning från 2006 visar att cirka 100–160 ton bly från jakt med blyhagel årligen hamnar i miljön.

Allt bly i ammunition behöver fasas ut, och det finns i dag goda alternativ.

Vårt grannland Danmark, men även Nederländerna, införde ett totalförbud mot bly i ammunition i alla miljöer redan på 1990-talet. Men här i Sverige motarbetas det av jägar- och skytteförbund. Sverige klarade av att fasa ut bly i bensin på något årtionde, och vi är övertygade om att många jägare har förståelse för att gamla vapen kan behöva bytas ut för att sluta sprida bly i naturen.

Naturskyddsföreningen uppmanar regering och riksdag att välkomna EU-kommissionens utökade förbud mot bly i ammunition vid våtmarker och ta ytterligare steg mot ett totalt blyförbud vid jakt.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen