Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Stoppa våld och övergrepp mot kvinnor och flickor

Våld mot kvinnor har förekommit i alla tider. Inte bara fysisk och psykisk misshandel, även som hedersrelaterat våld, könsstympning, sexuella övergrepp och barnäktenskap.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi zontor har en vision – en värld där ingen kvinna eller flicka är rädd för våld!

Alla måste agera när de misstänker att barn far illa. Barn måste redan i förskolan få veta att det är förbjudet att misshandla någon. Flickor måste känna till vart de kan vända sig om de misstänker att de ska giftas bort. Vi medborgare måste våga agera om vi misstänker att någon utsätts för våld. Vi måste våga göra orosanmälan om vi misstänker att barn far illa.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap innebär att flickor inte har möjlighet att påverka sin framtid – så även i vårt land. Att giftas bort som barn är nästan alltid förknippat med olika lidanden, fysiskt, psykiskt, socialt och sexuellt.

Statistiskt utsätts var tredje kvinna för fysiskt eller sexuellt våld. När ett samhälle stängs ner ökar trycket på familjer vilket ökar risken för våld i nära relationer. Samtidigt har kvinnorna ännu svårare att söka hjälp vilket riskerar deras liv och hälsa.

I Halmstad gjordes 225 polisanmälningar år 2019 som gällde ”våld mot kvinna över 18 år”, varav ett med dödlig utgång. Siffror som väcker eftertanke! (Brå årsstatistik).

Zonta International lyfter problemen under kampanjen Zonta says NO to violence against women samtidigt med FN:s 16 dagar långa kampanj mot könsbaserat våld. Start 25 november, Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, avslut den 10 december, Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Låt dessa16 dagar mot kvinnovåld bli 365 dagar med kvinnofrid. Tillsammans kan vi förändra! Hjälper du till?

Kerstin Bengtsson

President Halmstad Zontaklubb

Fotnot. Zonta är en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. www.zonta.se – www.zonta.org