Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna behöver tänka om inför beslut om vägnätet i kommunen., anser skribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Politikerna behöver tänka om inför beslut om vägnätet i kommunen., anser skribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Standardhöjning ska inte vara en grundprincip

Politikerna behöver tänka om inför beslut om vägnätet i kommunen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Halmstads politiker verkar införa en osynlig extra skatt på landsbygdens folk i och med beslut i kommunfullmäktige den 16 juni. Då kommer vissa principer i arbetet med att omvandla vägföreningar att antas.

Vägföreningar i utbyggda samhällen tycker även jag är fel lösning, men den princip som föreslås är märklig och lägger ett sår mellan (i huvudsak) landsbygden och staden. Våra vägföreningar har ingen verksamhet och vägarna sköts av kommunen på mer eller mindre tydliga avtal sedan kommunsammanslagningarna på 1970-talet.

När kommunen nu ska ta över hela hanteringen av vägnätet så är förslaget att det ska uppgraderas till kommunal standard. Och detta ska vi invånare betala som extra avgifter. En dold skatt hävdar jag eftersom motsvarande standardhöjning på en gammal väg inom kommunens eget vägnät inte hade lett till att fastighetsägarna utmed vägen hade fått en extra avgift utan det hade ingått i skattekollektivets väl och ve. Samma skattekollektiv som vi, landsbygdens folk, även ingår i och betalar till.

Politikerna behöver tänka om här. Standardhöjning ska inte vara en grundprincip.

Martin Bagge (MP)