Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stallet borde K-märkas – inte rivas

Det är med stor bestörtning vi tagit del av nyheten om att anrika restaurang Stallet i Mellbystrand ska rivas för att ge plats åt marklägenheter.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Denna snart 200 år gamla fastighet är den sista kvarvarande kringbyggda gården i Mellbystrand och borde K-märkas och bevaras för framtiden i stället för att rivas.

Restaurang Stallet har varit en självklar mötesplats för Laholmare såväl som turister i över 50 år. Det var i slutet av 1960-talet som den dåvarande ägaren gjorde om den gamla bondgården till diskotek El Establo, som snabbt förvandlades till det populäraste nöjesetablissemanget i södra Halland.

Efter omfattande renoveringar under 1970-talet förädlades nattklubben till restaurang, och så har den förblivit fram till i dag.

Gården som hyser restaurangen har varit ett självklart landmärke i korsningen Kustvägen/Kolonivägen i över 170 år. Det är Mellbystrands äldsta byggnad och en av de sista kringbyggda gårdarna på orten, med såväl korsvirkesfasaden som innergården med kullerstenar intakta.

HP har rapporterat att nuvarande ägaren Danfors Fastigheter sålt byggnaden till Wiktor Property i Halmstad. Den nya ägaren har för avsikt att riva och uppföra 17 marklägenheter. Detta är ingenting annat än ren och pur skam för Laholms kommun om man beviljar att byggnaden rivs och samtidigt ger bygglov till nya lägenheter.

I stället borde kommunen och länsstyrelsen K-märka Stallet så att byggnaden bevaras för framtiden.

Vi Mellbystrandsbor som står bakom denna insändare uppmanar härmed Laholms kommun att ta sitt förnuft till fånga, gör rätt: K-märk Stallet och bevara denna unika ”kulturfastighet” för framtiden.

Uppretade Mellbystrandsbor

LÄS MER: Anrik restaurang stänger efter sommaren

LÄS MER: Restaurang Stallet får ge plats för lägenheter