Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson

Stadens handel dör – men köpcentrumen växer

”Handla i mysiga Laholm” skyltas det med vid infarten till centrala Laholm. Undrar hur länge till besökarna lockas av ropet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Meningen är att affärerna kring torget och angränsande gatustråk ska besökas. Men är det mysigt när detaljhandeln minskar och blir ensidig, när allt fler tomma affärslokaler gapar med tomma fönster?

Laholms styrande politiker är inne på en annan linje. De vill konkurrera med Halmstad och Båstad, kanske även med Helsingborgs Väla när de nu är överens om ett nytt köpcentrum, Ängstorp, ska byggas. De tror på byggarbetsplatser, på arbetstillfällen i de nya affärerna och på fler kunder.

För oss i Vänsterpartiet känns det feltänkt av olika anledningar. Allt fler människor går ifrån det fysiska handlandet, de beställer sina varor på nätet. Köpcentra gynnar bilism. Och de stimulerar till en levnadsstil, konsumera mera!, som det sägs att vi måste komma ifrån för att rädda planeten.

Köpcentra är dessutom något som är på väg ut. Åtminstone i USA, som brukar ligga före oss i utvecklingen. Det blir nog ännu tydligare i Sverige, där bilen är starkt på tillbakagång. Ett mysigt centrum känns mer stimulerande än en köplada med samma utbud som i alla andra köplador.

Föreningen ”Den goda jorden” kom för sent in med sin remiss för att bromsa förstörelsen av åkermark i Ängstorp.

Ekokommunen Laholm borde tänka i andra banor. Vi gör det.

Vänsterpartiet i Laholm

genom Susanne Gerstenberg