Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rådhuset. Rådhuset Halmstad Bild: Lina Salomonsson
Rådhuset. Rådhuset Halmstad Bild: Lina Salomonsson

Stabilt styre men till vilket pris?

Klart att det skulle kännas betydligt enklare att utöva makt, om det bara fanns två stora partier på kommunens arena.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Har vid flera tillfällen tagit del av Socialdemokraternas önskan eller ”outtröttliga kamp” HP 2/1, för att skapa ett stabilt styre i kommunen. Klart att det skulle kännas betydligt enklare att utöva makt, om det bara fanns två stora partier på kommunens arena, ett S och ett M, för det är väl så ni menar. Ni riktar er med denna uppmaning nu senast till väljarna i valet år 22. Se upp, hjälp oss med vår önskan om maktutövning.

Det känns irriterande att S med denna uppmaning ser sig som styrande av de demokratiska förutsättningarna i beslutsprocessen. Det är en verklig fördel för demokratins bevarande att alla väljare kan hitta det parti som stämmer mest överens med sina egna tankar och värderingar.

Friheten att välja mellan olika mindre eller större partier är valets hemlighet. Det hör till demokratins spelregler att kunna samtala med alla partier och bilda så hållbara förutsättningar som det bara går eller inte går fullt ut. Det gäller också att acceptera att väljarnas val inte alltid innebär det maktfokus som de största partierna önskat.

Det handlar om respekt för oss väljare. Demokratin måste värnas i varje steg i den demokratiska processen. Den är inte självklar utan kräver fokus och tydlighet för att hållas levande. Att skapa stabil styrning kan bara partierna själva göra efter ett val. Visst, det krävs både respekt, lyssnande och ett ge och ta, där alla parter kommer till tals. Det är inte väljarna som skapar instabilitet i fria val. Det är partiernas oförmåga att kommunicera med varandra och det ego som ofta finns i dessa sammanhang.

Ingeborg