Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagshuset i Stockholm. ”Den som är realist inser att ett parti som hyllar och står upp för Ungerns statsskick inte kan ta frågan om yttrandefrihet på allvar”, skriver ”Trött på SD”. Bild: Fredrik Sandberg /TT
Riksdagshuset i Stockholm. ”Den som är realist inser att ett parti som hyllar och står upp för Ungerns statsskick inte kan ta frågan om yttrandefrihet på allvar”, skriver ”Trött på SD”. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Står upp för yttrandefriheten – i alla sammanhang

Den som är realist inser att ett parti som hyllar och står upp för Ungerns statsskick inte kan ta frågan om yttrandefrihet på allvar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”SD har ett stabilt väljarstöd”, 21/9.

SD:s valframgångar beror på att de ”talar klartext om religiösa fanatikers ambitioner i Sverige”, menar ”Realist”. Är det ”klartext” i form av SD:s konspirationsteori om att Sverige hotas av ett folkutbyte där muslimer kommer att ta över och styra vårt land som menas? För en majoritet i Sveriges riksdag krävs 2,4 miljoner röster. I vårt land finns cirka 200 000 röstberättigade muslimer. Konspirationsteorin faller alltså på sin egen orimlighet.

Så till Ungern. Sedan Viktor Orbán med sitt parti Fidesz fick makten 2010 har han vid upprepade tillfällen talat om att Ungern ska vara ”illiberalt”. Han har successivt nermonterat demokratin – främst genom kontroll över medier, domstolar och universitet. Journalister som kritiserat Orbáns regeringen har fängslats och public service är i dag helt inkluderat i Viktor Orbáns parti Fidesz. Här kan vi snacka om yttrandefrihet.

Det finns en lång och dokumenterad historia om hur SD och deras företrädare genom åren hyllat och försvarat Viktor Orbáns Ungern. Några exempel:

• Richard Jomshof, SD:s dåvarande partisekreterare, Facebook 2015: “Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här.”

• Kent Ekeroth och Erik Almqvist, kända för den så kallade järnrörsskandalen och tidigare riksdagsledamöter för SD, emigrerade till Ungern 2017 som en hyllning till Orbán. Nämnda Ekeroth har kallat Orbán ”världens främsta statsledare”.

• Efter sitt Almedalstal 2018 prioriterade Jimmie Åkesson i SVT Viktor Orbán före Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

• Samma år sa SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg att Viktor Orbán var en förebild: ”Han är precis den ledare jag skulle vilja ha i Sverige”.

• När Europaparlamentet 2022 straffade Ungern ekonomiskt för antidemokratiska politiska beslut röstade SD emot.

Den som är realist inser att ett parti som hyllar och står upp för Ungerns statsskick inte kan ta frågan om yttrandefrihet på allvar. För SD med sin fobi mot religionen islam är yttrandefriheten i samband med koranbränningar viktig – men inte annars. Tidöavtalet är även det ett exempel på att yttrandefriheten inte betyder något för SD. Där har SD villkorat att de fyra partierna inte får yttra sig om varandra.

SD är inte ett parti som andra. Dags för oss riktiga Sverigevänner att vakna – vi som står upp för yttrandefriheten, i alla sammanhang.

Trött på SD