Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kunskap tillgänglig för alla är en av grundstenarna i en demokrati, skriver Anders Wirdheim. Bild: Maria Gredeskog
Kunskap tillgänglig för alla är en av grundstenarna i en demokrati, skriver Anders Wirdheim. Bild: Maria Gredeskog

Stå upp för studieförbunden och folkbildningen

Studieförbundens verksamhet är något att värna om och stödja, menar Anders Wirdheim.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I Hallandsposten 1 november hävdar en grupp sverigedemokrater att det finns ”legitima skäl att minska stödet till studieförbundet”. Dessa skäl är att det tidigare fuskats och att det funnits andra oegentligheter inom en del studieförbund. Detta är i och för sig riktigt, men det växer ogräs i alla rabatter. Det är just Sverigedemokraterna själva ett mycket tydligt exempel på.

Det sägs däremot inget i insändaren om att studieförbunden redan stramat åt sin verksamhet. Man har helt enkelt tagit åt sig av den tidigare kritiken, och numera är regelverket mycket striktare. Än viktigare är att studieförbundens verksamhet har en mycket stor uppgift att fylla och betyder mycket för många.

Nu i höst håller jag själv två kurser utomhus och på dagtid. Under förra veckan var vädret allt annat än nådigt, den ena dagen regnade det hela tiden, den andra blåste det en isande vind. Trots detta medverkade 32 av totalt 35 deltagare i de båda kurserna. De övriga tre hade nog också varit med om det inte varit för att de hade barnbarn på besök under höstlovet.

Studieförbundens verksamhet är något att värna om och stödja. Självklart ska fusk förhindras, och en ny granskning av Riksrevisionen hade sannolikt inte lett till kritik. Men för kunskapsföraktande sverigedemokrater är studieförbunden något av ett rött skynke.

Att kunskap görs tillgänglig för alla är en av grundstenarna i en demokrati. Därför är det bedrövligt att de övriga Tidöpartierna än en gång viker sig för SD och inte vågar stå upp för svensk folkbildning.

Anders Wirdheim