Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen, skriver Halmstads Naturskyddsförening Bild: Andre Penner
Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen, skriver Halmstads Naturskyddsförening Bild: Andre Penner

Stå upp för dem som mördas i kampen för miljön

Kampen för att bromsa klimatkrisen och massutdöendet av jordens arter har blivit farligare.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Läget för världens miljöförsvarare är akut. Den 10 december, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter, sätter vi strålkastarljuset på alla de som riskerar livet för att göra det självklara – försvara vår natur.

Kampen för att bromsa klimatkrisen och massutdöendet av jordens arter har blivit farligare. Förra året uppnåddes ett nytt dystert rekord då minst 227 miljöförsvarare dödades runt om i världen, enligt organisationen Global Witness. Dessutom trakasserades, hotades och fängslades tiotusentals. Troligtvis handlar det om betydligt fler då mörkertalet är stort.

De vi kallar miljöförsvarare är ofta urfolk och småskaliga bönder som försvarar den mark de bor och försörjer sig på, mot gruvprojekt, dammar och storskaligt skogs- och jordbruk. När människor ställer sig i vägen och försöker hindra företagens aggressiva exploatering av naturresurser blir de måltavlor.

Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen. Skogsindustrin toppar listan över de verksamheter som står för de flesta dödliga attackerna på miljöförsvarare. Det måste få ett slut.

I dag finns ingen lag som kräver att företag tar ansvar för hur deras verksamhet påverkar miljö och mänskliga rättigheter utomlands. Det duger inte! Just nu ligger två viktiga lagförslag på EU-kommissionens bord som kan tvinga företag att ta ansvar och göra stor skillnad för miljöförsvararnas situation. Det ena handlar om att stoppa produkter till EU som bidragit till avskogning, det andra om att göra företag skyldiga att respektera miljö och mänskliga rättigheter i hela sin verksamhet.

Men förslagen riskerar att bli urvattnade eftersom starka företagsintressen trycker på. Sverige måste nu driva på så att lagstiftningarna blir skarpa och bindande.

Det är vår skyldighet att stärka skyddet för dem som står upp för miljön, klimatet och artrikedomen med risk för sitt eget liv.

Halmstads Naturskyddsförening