Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ständigt nya skatter och avgifter är inga bra beslut att ta

Mats Blomqvist vill säkert väl men har fel när han vill höja priset på plastkassar till 25 kronor styck för att på så sätt i stället införa miljövänliga alternativ.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Chockhöj priset på plastkassar”, 27/9.

Plastkassarna som köps i Sverige hamnar inte i havet som avfall i Afrika. Hur skulle plastpåsarna kunna hamna där? Det är nämligen så att många plastkassar återanvänds till att kasta hushållsavfall i. Svenskarna har en spann/papperskorg i skåpet under vasken i köket. Plastkassarna och hushållsavfallet förbränns och blir till värme i bostäder och offentliga lokaler, vilket är mycket bra för miljön. Plastkassarna används även till mycket annat efter att vi har buret hem det vi har köpt.

Alternativet till plastkassar är tygpåsar, vilket är betydligt sämre för miljön eftersom tillverkningen av tygpåsen påverkar miljön betydligt mer även om tygpåsen kan användas betydligt fler gånger än en plastpåse. Beslut tagna i affekt är aldrig bra beslut. Inte heller att ständigt införa skatter och avgifter på allt för att få in mer skattemedel som en förklädd klimat- och miljö- politik för att täcka upp statens dåliga ekonomi. Dessa höjningar drabbar ekonomiskt svaga grupper hårdast. Dessutom så är många av dessa höjningar helt verkningslösa.

Givetvis vet de flesta politiker om detta men inför dem i alla fall enbart för att vinna godhetspoänger. Ett bra exempel är flygskatt-en. Några hundralappar per person är småpengar för de med höga inkomster. Men för många ekonomiskt svaga grupper blir det verkligen kännbart om hela familjen ska flyga till en solsemester. Dessutom är flygskatten verkningslös. Man kan även ifrågasätta hur klimatet och miljön påverkas till det påstådda bättre för att flygresor i samband med semesterresor och plastkassar blir dyrare.

I Sverige är det faktiskt så att plastpåsarna och hushållsavfall blir återvunna och är en tillgång, en miljövänlig tillgång. Utan dem har vi inget att förbränna med resultat att vi tvingas värma upp våra bostäder och lokaler på annat inte lika miljövänligt sätt.

Göran Lundqvist