Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lilla torg, till höger i bild, i Halmstad är på väg att förändras. Bild: Jari Välitalo
Lilla torg, till höger i bild, i Halmstad är på väg att förändras. Bild: Jari Välitalo

Ställ krav på mer grönska på Lilla torg

Alla rapporter och myndigheter på högre nivå pekar på att mer grönska hjälper oss i arbetet med klimatutmaningarna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ser med bedrövelse den skiss i Hallandsposten som ska utgöra ett framtida Lilla torg. Tjänstepersonerna gör så gott de kan med de pengar de får men man undrar om politiker och andra helt har missat att vi är mitt uppe i en klimatkris?

Alla rapporter och myndigheter på högre nivå pekar på att mer grönska hjälper oss i arbetet med klimatutmaningarna. Att då föreslå ett Lilla torg med nästan enbart hårdgjorda ytor och några små fjuttiga träd samt några upphöjda planteringar blir nästan ett hån mot oss invånare.

Även om det innebär stora problem med ledningar och arkeologi så handlar det om att skapa förutsättningar för grönska ändå. Det fungerar på andra torg ute i världen och borde göra så även i vår stad. I artikeln sägs att de stora gamla träden som redan finns där i dag ska tas bort. Man häpnar. Övervägande om att flytta träden har gjorts med slutsatsen att träden är stora för en flytt – hör man ens hur det låter? Att de är stora betyder ju att de trivs och bör stå kvar. Då måste man ju ändra på utformningen i stället! Det vill säga skapa förutsättningar för mer grönska, inte mindre.

Grönska ger även oerhört många positiva bieffekter, som exempel kan nämnas förbättrad dagvattenhantering, ökad trivsel, människor mår bra av grönska, skugga och temperatursänkning vid värmeböljor, ökad biologisk mångfald och så vidare.

Snälla politiker, tänk om! Nu har ni chansen när det äskas mer pengar. Ställ krav på mer grönska på Lilla torg och låt inte krogägare och eventuell brist på kunskap och idéer från tjänstepersoner om hur man skapar förutsättningar för grönska förstöra torget så det blir ännu en grå plats i vår än så länge fina stad.

Invånare

LÄS OCKSÅ: Grönska, konst och arkeologi i fokus när Lilla torg byggs om

LÄS OCKSÅ: Pengarna räcker inte för att bygga om Lilla torg