Alltför många barn och unga hamnar fel, alltså måste det till ordentliga insatser i tidig ålder, menar insändarskribenten.
Alltför många barn och unga hamnar fel, alltså måste det till ordentliga insatser i tidig ålder, menar insändarskribenten. Bild: Helena Landstedt/TT

Sorry M, det är inte det som löser gängkriminaliteten

Alltför många barn och unga hamnar fel, alltså måste det till ordentliga insatser i tidig ålder.

ANNONS
|

Sorry M, det är inte antalet poliser per 100 000 invånare som löser gängkriminalitet.

Att låta politiken styra polisverksamhet är stor fara för rättssäkerheten. Att dåligt insatta/pålästa politiker försöker att vinna röster på enskilda ”samhällsproblem” vittnar om ”maktbegär”.

Ingen medborgare kan väl undgå att se och höra vem som till varje ”pris” vill besätta statsministerposten.

För att lösa problemet med ”gängkriminalitet” måste man börja vid ”roten” till det onda. Alltför många barn och unga hamnar fel, alltså måste det till ordentliga insatser i tidig ålder.

Föräldrar och målsmän bär det grundläggande ansvaret för ett barns fostran. När det brister måste det finnas resurser att möta upp. (Precis lika viktigt som att det finns poliser när brott har begåtts.)

ANNONS

Det är nu jag menar, att det hjälper inte med fler poliser när problemet har eskalerat.

”Samhället” måste möta upp tidigt, alltså före det att brott har begåtts. Politiken har ett stort ansvar att tillhandahålla resurser, socialtjänst, skola. Om politiken är beredd att satsa lika stora belopp på denna verksamhet, framförallt på fler personer i verksamheten. (Precis vad man vill satsa på polisen, fler per 100 000 invånare.)

I denna verksamhet har polisen en betydande roll. Ta tillbaka kvarters- och närpoliser, vilka kan samarbeta med hem och skola.

Av erfarenhet vet jag vilken betydelse det har att polisen kommer in tidigt. Att bara finnas till är viktigt, för tryggheten och inte minst att ungdomar får förtroende för myndigheten, att kunna prata med personen ”bakom uniformen”.

R Lydén

pensionerad polis

ANNONS