Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ta vara på solens kraft via balkongen är ämne för insändaren. Bild: Pär Fredin/TT
Att ta vara på solens kraft via balkongen är ämne för insändaren. Bild: Pär Fredin/TT

Solcellskraftverk på balkongen – något för Sverige?

Tyskarna verkar vara påhittiga! Kan inte Sverige hänga med?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sedan några år tillbaka har mini-solcellsanläggningar vid balkongräcken börjat blomstra upp i Tyskland. En livlig debatt pågår kring dessa minikraftverk. Under 2020–2021 har det installerats 128 000 kontakt-solcellsanläggningar enligt tekniska högskolan i Berlin.

För att undvika icke-godkända installationer arbetas det nu på en produktnorm. Tysklands ansvariga organisation DKE (Deutsche Kommission Elektrotechnik) håller på godkänna den, läser jag på tyska nyhetssidan Sonnenseite (15 oktober) som främjar sol, vind och vatten som energikällor. Bland annat krävs det monteringsanvisningar och en speciell anordning för att både kunna motta strömmen i bostaden och mata in den i nätet.

DKE har nu öppnat för sakliga synpunkter och kommentarer som varje medborgare kan lämna. Först när denna fas är avslutad och synpunkterna bearbetade kommer produktnormen att klubbas, kanske vid slutet av 2023, räknar DKE med. Tyskarna verkar vara påhittiga! Kan inte Sverige hänga med?

Susanne Gerstenberg

småskalig energisparare

Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

LÄS OCKSÅ: Regeringen vill höja stöd för solceller

LÄS OCKSÅ: Solcellspark byggs ut till jätteformat

LÄS OCKSÅ: Solkraft får vänta flera år på upprustat elnät