Sol, vind och vatten ger en ljus framtid

”Sverige har som bekant stora mängder vattenkraft som kan användas för att reglera effektbalansen. Problemet är att produktionen finns i norr och behovet i söder – och det underdimensionerade elnätet klarar inte av att flytta effekten dit den behövs” skriver ledarskribenten Joakim Broman. Då måste lösningen vara att bygga ut stamnätet så vi kan samverka kring elen i hela landet även i framtiden.

ANNONS
|

Replik. Apropå ledaren ”Sverige kan bli ett mörkt och nedsläckt land”, 4/3.

Men skribenten har missat vår största energikälla, solen. 60 minuters solinstrålning motsvarar världens årliga energibehov. Här måste vi satsa, solen är gratis, klimatsmart och underutnyttjad. När vindkraften började byggas ut var det inte många som trodde att vinden skulle stå för 11 procent av Sveriges energibehov redan nu och över 20 procent om tre år.

På vårt hus i Knäred har vi monterat solpaneler som vi hoppas ska ge vår egen årsförbrukning av el. Anläggningen beräknas hålla i minst 30 år och investeringen är intjänad på cirka tio år. Ännu kortare tid om man som jag kan göra merparten av arbetet själv. Titta runt en solig dag och se alla outnyttjade tak med bra solinstrålning, kanske ditt eget? Sverige har enorm potential för solenergi. Solel trivs bäst i svalt klimat! Sol, vind och vatten är hållbara energikällor. Vattenkraften kan stå för strömmen när utbyggd sol och vind sviker.

ANNONS

Vi måste sluta producera energi på bekostnad av framtida liv på jorden. Därför är fossil energi och kärnkraft är inga alternativ att satsa på. Inte ens biobränslen är ett tillräckligt bra alternativ i dag då vi måste få ner mängden koldioxid i atmosfären. Om framtiden står på spel, då måste vi prioritera den. Och kanske nöja oss med lite mindre? Ingen energi är bättre för miljön än den du kan spara. Energislukare i form av direktverkande el kan med modern teknik minska förbrukningen till under hälften.

Hur många tomma stugor värms med direktverkande el? Kan vi tänka annorlunda? Hushållen står för största delen av Sveriges totala elförbrukning. Kan ditt hem bli mer energieffektivt? Kan du producera el på ditt tak?

Palle Nielsen, Knäred

ANNONS