Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jonatan Gernes

”Sol och vind kan inte ersätta kärnkraften”

Nästan hela EU minskar sina koldioxidutsläpp, men inte Sverige. Under Alliansens tid minskade utsläppen drastiskt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”Ökningen beror på den kalla vintern i fjol”, påstår Per Bolund (MP) i SVT Agenda. Vidare: ”Vi har därför varit tvungna att utnyttja våra kol- och oljekraftverk”.

Det visar med all tydlighet att sol och vind inte kan ersätta kärnkraften vid stora effektuttag!

Enligt Sweco behöver Sverige 47 TWh ytterligare nästa år enbart till stålindustrin och transportsektorn. Tillsammans står de för två tredjedelar av Sveriges koldioxidutsläpp.Ringhals kärnkraftverk producerade 31 TWh förra året. Det behövs alltså mer än ett nytt Ringhals för att ersätta dessa 47 TWh. Och det behöver vara leveranssäker el 24 timmar om dygnet.

Vad skall vi göra för att stoppa den accelererande uppvärmningen? Det enda realistiska alternativet just nu, är att bygga ut kärnkraften radikalt för att ersätta kol- och oljekraftverken. Framtida mer effektiva förnybara energikällor, som är under utveckling, kommer tillsammans med vindkraft och solenergi successivt ersätta kärnkraften.

Utbyggnaden av kärnkraften skall samordnas världen över och byggas med de högsta specifikationerna/rönen som finns.

Kärnkraft har (”bara”) krävt högt räknat några tusen liv, sedan den första olyckan inträffade i Harrisburg för 40 år sedan. Under dessa år har miljoner människors liv släckts på grund av skador från fossilrelaterad energiuppvärmning.

Fördelen med kärnenergi är att den inte avger koldioxid, som är den största orsaken till den extremt skadliga höjningen av årsmedeltemperaturen. (Elcyklar och elmotordrivna fritidsbåtar är inte ens ”en droppe i havet” MP).

Gör inte som Tyskland som snabbavvecklat kärnkraften och nu, för att klara elförsörjningen, får ersätta kärnkraft med smutsig kolkraft och naturgas från Putins Ryssland!

Larsjohan Svensson