Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändaren debatterar solkraft. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Insändaren debatterar solkraft. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Sol, jordbruksmark och bostäder kan gå hand i hand

Solenergiparken kan mycket väl sättas upp med villkor att den tas bort när bostäderna byggs.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Stundtals svingar framför allt vissa politiker, såväl i Laholm som i övriga landet, hårt mot solkraft på jordbruksmark och när det finns klara detaljplaner för bostäder. Det måste bemötas.

Vi börjar med jordbruksmark och solkraft.

Förhoppningsvis är det på grund av okunskap dessa personer svingar. Men forskningen talar om att solkraft gör sig mycket bra på jordbruksmark. Orsaken är att marken skuggas från det värsta ljuset och fukten i marken stannar kvar längre. Skörden blir bättre. Läs gärna om det på forskning.se, ”Solceller på åkern ökar skörden”.

När det gäller planerade bostadsområden som sätter stopp för solenergiparker är argumenten också bristfälliga. Visst behövs bostäder. Men att ett område är detaljplanelagt för bostäder säger ju ingenting om när det byggs bostäder där. Så solenergiparken kan mycket väl sättas upp med villkor att den tas bort när bostäderna byggs. Solpanelerna är ju enkla att plocka ner. Och dessutom kan de ju sättas upp på bostädernas tak när de är klara. Det förbättrar boendets ekonomi snabbt.

Eller så sätts de upp på annan plats.

Så, snälla, försök att hyfsa debatten med fakta och kunskap i stället för med eventuellt populistiska argument.

Det saknas nämligen argument för att sol, jordbruksmark och bostäder inte kan gå hand i hand.

Laholmsbo