Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utan kärnkraftens pålitliga elproduktion skulle människor behöva inrätta sina liv efter vädret. Det kan inte vi liberaler acceptera, skriver Bengt Eliasson (L). Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Utan kärnkraftens pålitliga elproduktion skulle människor behöva inrätta sina liv efter vädret. Det kan inte vi liberaler acceptera, skriver Bengt Eliasson (L). Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sluta motarbeta kärnkraften - den behövs

Kärnkraften är viktig inte bara för att förse södra Sverige med el, men också för att elsystemet överhuvudtaget ska fungera.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Min socialdemokratiske riksdagskollega Hans Hoff föreslår i en motion till sitt partis kongress att Sverige bör bygga ny kärnkraft. Han har en poäng. Kärnkraften är viktig inte bara för att förse södra Sverige med el, men också för att elsystemet överhuvudtaget ska fungera.

Socialdemokraterna har låtit Miljöpartiet, steg för steg, montera ner elförsörjningen söder om Dalälven. Vi har förlorat flera stora industriinvesteringar för att det inte finns el. Tusentals arbetstillfällen har redan gått förlorade.

Stängningen av Ringhals 2 i årsskiftet 2019/20 markerar den punkt där elprisskillnaderna mellan norr och söder på allvar började växa. Förra året belade skåningarna 2,4 gånger mer för sin el än i norr.

När Ringhals 1 stängde i vintras blev det än värre. Vi förlorade inte bara produktionen från reaktorerna, stängningarna förvärrade också instabiliteten i elnätet. Det gör att överföringen av el till södra Sverige inte fungerar. Det finns ledningar, men de kan inte användas fullt ut. Reaktorernas stora betydelse för kraftsystemet blev uppenbar när de försvann.

Ledande socialdemokrater och miljöpartister tror på allvar att vindkraft i norr kan ersätta kärnkraft i söder. Så fungerar det inte. Det får nu både hallänningar och skåningar lära sig väldigt konkret.

Hoff blir väl precis när han i sin motion pekar ut hur många reaktorer som behövs. Det bör marknaden avgöra. Kärnkraften har sin givna roll och vindkraften sin. Människor och företag ska ha tillgång till energi när de behöver den och där de behöver den.

När industrin och transportsektorn nu överger de fossila bränslena ökar efterfrågan på el kraftigt. Utan kärnkraftens pålitliga elproduktion skulle människor behöva inrätta sina liv efter vädret. Det kan inte vi liberaler acceptera.

Vi politiker måste skapa förutsättningar för marknaden att lösa de stora utmaningar vi har i vår elförsörjning. Socialdemokraterna måste sluta motarbeta kärnkraften. Den behövs.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot Halland