Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Karin Grip / SvD / TT

Sluta göra er till tolkar för oss gamlingar

Hallandspostens ledarskribent Malin Lernfelt har synpunkter på den mat som levereras inom äldreomsorgen och föreslår att ansvariga kommunpolitiker ska äta den dygnet runt i en vecka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledaren "Skulle våra politiker själva äta äldrematen?", 13/11

Har Malin Lernfelt själv smakat på den månne? Tror inte det. Själv har jag både ätit upptinade och uppvärmda matlådor, så kallad cook'n chill i flera års tid och sen två år tillbaka bor jag på ett kommunalt äldreboende i Halmstad kommun med världens bästa mat.

Aldrig någonsin har jag heller hört någon av mina jämnåriga vänner eller boende eller någon annan som äter denna mat klaga överhuvud taget. Tvärtom - vad jag hör är vi alla nöjda. Istället är det journalister och politiker som vill ta billiga poänger genom att hävda att många äldre, vilket visserligen i sig är tragiskt, blir undernärda för att maten är så dålig. Jag tror problemet är mer komplicerat än så. Depressioner, ensamhet och sjukdom drabbar hårt och då är det svårt att ha aptit på både mat och livet.

Jag tänker mer på dessa studenter som håller på att växa och skaffa sig en framtid men som inte har råd med vettig mat om de inte skaffar ett jobb vid sidan om och därmed försummar sina studier. Det är en dålig investering av samhället!

Så sluta göra er till tolkar för oss gamlingar. Kom gärna och hälsa på hos Kvarnlyckan i Harplinge. Imorgon får vi honungs-och chilimarinerad kyckling med grönsaker och risifrutti med jordgubbssås till efterrätt som lunch och crêpes med tacosallad och dressing till kvällsmat. Välkomna!

Anna-Lisa Kildén

Svar direkt

Eftersom jag arbetat sju år inom äldreomsorgen har jag absolut ätit den typen av mat jag skriver om. Jag har även haft äldre släktingar som bott på särskilt boende samt skrivit om dessa frågor i 15 år under vilka jag haft mycket kontakt med både äldre, anhöriga och personal.

Att det finns goda exempel är jag väl medveten om och det är fantastiskt roligt att höra om äldre som äter med god aptit och är nöjda med det som erbjuds. Jag önskar att alla kände så. Men så är det inte. Och därför kan man inte blunda för de stora problem som de facto finns runt såväl nutrition, illa lagad mat och måltidssituationer inom omsorgen i flera delar av landet.

Malin Lernfelt

Liberala Nyhetsbyrån