Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är viktigt att jobba för minskad sjukfrånvaro, men det är lika viktigt att jobba för minskad sjuknärvaro, menar insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT
Det är viktigt att jobba för minskad sjukfrånvaro, men det är lika viktigt att jobba för minskad sjuknärvaro, menar insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT

Slopa karensavdraget för gott

Handels kommer fortsätta kämpa mot det orättvisa karensavdraget tills det är borta för gott. Ingen ska tvingas gå till jobbet när man är sjuk.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Handelsanställdas förbund avdelning 3 Halmstad kräver att karensavdraget slopas för gott.

Dagens regelverk för karens är orättvist och påverkar olika beroende på ställning i samhället gällande klass, ålder eller kön. Det slår särskilt hårt mot alla de som inte har möjlighet att jobba hemifrån.

Inte minst under pandemin har uppdelningen på arbetsmarknaden mellan de som kan jobba hemifrån och de som måste göra jobbet på jobbet blivit tydlig. Det blev också tydligt hur viktigt det var med de tillfälliga karensreglerna som innebar slopat karensavdrag och gjorde det möjligt för alla att stanna hemma vid sjukdom.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska genomlysa systemet och analysera konsekvenserna av de tillfälliga karensregler som gällde under coronapandemin. Det är ett bra initiativ. Regeringen har lyssnat på Handels medlemmar. Nu är det viktigt att detta inte stannar vid en utredning. Handels medlemmar kan inte vänta på att detta kanske blir verklighet. Ett konkret förslag behöver hamna på bordet.

Det är viktigt att jobba för minskad sjukfrånvaro, men det är lika viktigt att jobba för minskad sjuknärvaro. Handels kommer fortsätta kämpa mot det orättvisa karensavdraget tills det är borta för gott. Ingen ska tvingas gå till jobbet när man är sjuk.

Uttalandet antaget av årsmötet den 2 maj 2022

Styrelsen för Handels avd 3 Halmstad

genom Tommie Hägg, Sarah Kärrbrand och Katarina Norgren